Тексти

Що відбувалося з музикою в Україні та світі. Підсумки 2020

СЛУХ

Коли світ застиг у локдауні, ми думали, що рік буде порожнім і нецікавим. Але, на щастя, помилялися. Маємо Біллі Айліш з купами нагород, вибрики Каньє Веста, скажених фанатів Христини Соловій, скандал з музичним попурі на День Незалежності, Spotify в Україні та багато іншого.

Розставили від А до Я найгучніші події та людей, які зробили 2020 рік у музиці хвилюючим, смішним і яскравим.

Академічне середовище проти «ДахиБрахи» та Vivienne Mort

Гурти Vivienne Mort і «ДахаБраха» були номіновані на Національну премію України імені Тараса Шевченка у категорії «музичне мистецтво». Це обурило музикантів та представників академічного середовища, які розкритикували такий вибір. Виник досить млявий, але все ж таки скандал, який виявив неймовірний снобізм і зарозумілість з боку академістів. Однак «ДахаБраха» все ж отримала премію!

Біллі Айліш забирає все

Поп-сенсація Біллі Айліш стала другою артисткою в історії, яка перемогла в усіх найпрестижніших номінаціях премії «Греммі»«Запис року», «Пісня року», «Альбом року», «Найкращий новий артист», а також «Найкращий вокальний поп-альбом». Першим був співак Крістофер Кросс аж у 1981 році.

Крім цього, брат співачки Фіннеас переміг у п’яти номінаціях як продюсер і саундпродюсер — тобто вони на двох зібрали 10 статуеток «Греммі». І хто тут король і королева?

Вітаємо, Spotify!

Найкрупніший у світі шведський стрімінговий сервіс нарешті вийшов на східноєвропейський ринок. Це подія, на яку ми чекали кілька років. Нарешті українці змогли оцінити переваги Spotify перед конкурентами і його міфічні алгоритми рекомендацій.

Вертикальні концерти

Влітку при послабленні карантинних обмежень український гурт Green Grey придумав новий формат живих виступів — вертикальні концерти. Музиканти виступали на даху одного з корпусів київського готелю «Братислава», а глядачі дивилися шоу з балконів сусіднього корпусу.

Перший вертикальний концерт у світі відбувся 7 червня, на 28 річницю створення гурту Green Grey. Також після виступу гурту відбувся вертикальний міні-фестиваль Bro!Fest, учасниками якого стали ВВ, Скрябін + Yurkash. Гурт O.Torvald відіграв сольний вертикальний концерт і зняв про це документальний фільм.

Гарний вайб!

Повністю магічна історія про те, як TikTok зробив світ трошечки кращим. У вересні з’явилося відео, на якому харизматичний дядько Нейтан Аподака їде на лонгборді, п’є журавлиново-малиновий сік фірми Ocean Spray і підспівує пісні канадського гурту Fleetwood MacDreams.

Харизма Нейтана і вайб відео виявилися настільки сильними, що ролик завірусився. Почався загальносвітовий флешмоб, в якому взяли участь артисти, політики, звичайні користувачі TikTok. Сік Ocean Spray розкупили ледь не в усій Америці, акції компанії-виробника різко зросли, а пісня Fleetwood Mac, що вийшла у далекому 1977 році, знову залетіла в чарти.

Двадцять дев’ятий День Незалежності

Уже другий рік поспіль святкування Дня незалежності України закінчується скандалом. Якщо у минулому році обурення викликав реп Аліни Паш, то в цьому році — попурі з пісень українських артистів під назвою «Пісенна історія України». Найпопулярніші та найважливіші пісні, створені за часи незалежності України, були об’єднані в одну велику композицію.

42 фрагменти пісень Ніни Матвієнко, гуртів «Плач Єремії», «Скрябін», ONUKA, «Бумбокс», KAZKA були об’єднані у 17-хвилинне музичне полотно. А заспівали на ньому Monatik, Тіна Кароль, «Время и Стекло», Наталія Могилевська та інші сучасні українські артисти.

Ця ініціатива припала до душі не всім. Обурення викликав і зовнішній вигляд артистів, і присутність деяких зірок, зокрема Олі Полякової, гурту MOZGI, Вєрки Сердючки. А також те, що в попурі були пісні російською мовою.

Однак на цьому історія не закінчилася. Згодом менеджер і продюсер гурту «Бумбокс» Олексій Согомонов розповів, що виконання фрагменту пісні «Вахтерам» відбулося без дозволу гурту. «Океан Ельзи» та «Плач Єремії» відмовилися від виступу і не знали, що фрагменти їхніх пісень використані в попурі. Так 29-ий День Незалежності перетворився на день ненависті.

Енді Картрайт

Моторошна і мутна історія про українського репера і учасника Versus Battle Енді Картрайта, якого розчленувала дружина. За попередніми даними, репер помер від передозування наркотиками. Однак його російська дружина Марина Кохал, замість того, щоб викликати поліцію чи швидку, розпиляла тіло чоловіка на частини, попрала їх у пральній машині, розфасувала по пакетах і заховала у холодильнику. Вона планувала згодом позбавитися їх і заявити в поліцію, що Картрайт безслідно зник.

За словами адвокатів жінки, вона хотіла зберегти чисту репутацію свого чоловіка, щоб фанати репера не дізналися про його смерть від наркотиків. Друзі Картрайта запевняють, що репер ніколи їх не вживав. А під час слідства виявилося, що у Енді Картрайта була коханка. Наразі Марині Кохал пред’явлено звинувачення у вбивстві.

Живчик Каньє Вест

Ось хто запалював найбільше в цьому році. Спочатку заявив, що балотуватиметься у президенти США. Після цього почалося: інтерв’ю для Forbes, де одіозний репер і продюсер заявив, що Білий дім буде схожим на Ваканду (вигадану країну з коміксів про Чорну Пантеру).

Потім він заявив, що вакцинація від самі знаєте чого — це чіпування і що в зубній пасті є хімікати, які впливають на можливість людей служити Богові. Проте президентська кампанія Каньє стала лише каркасом для шоу біполярного розладу репера.

Каньє встиг два рази анонсувати новий альбом DONDA, п’ять разів змінити його трекліст і не випустити його. Ще Каньє оголосив війну лейблам і повідомив, що не випустить музику до тих пір, поки система не зміниться.

Щодо виборів — Весту чомусь здалося, що він набрав аж цілих 19% голосів і на честь цього випустив трек Nah Nah Nah Nah, на якому святкував свою перемогу. Однак результати показали, що репер отримав 50 тисяч голосів.

А ще Каньє звинуватив дружину Кім Кардашіан у зраді та сказав, що хоче розлучення і розповів про конфліктні відносини в сім’ї. Але згодом вибачився. Що ж, пригод багато не буває.

Закриття клубу Bingo

У листопаді один із найстаріших культових концертних майданчиків альтернативної сцени припинив існування. Тут проходили фестивалі Neformat Fest, «ІншаМузика» та український відбір до міжнародного музичного конкурсу Global Battle Of The Bands. На місці майданчика відкриють «АТБ», і це з гіркою іронією сприйняли шанувальники культового місця.

Історія кохання FAYNYY до Jerry Heil

Український інді-поп-артист FAYNYY записав пісню «Не Яна», на якій зізнався і заявив, що хоче «трахнути Джеррі Хейл» і відвезти її на Балі. Джеррі таке зізнання не сподобалося.

У своєму інстаграмі співачка повідомила, що FAYNYY виклав сторіс, у якому сказав, що якщо вона не відреагує на його одкровення, то він напише більше подібних пісень. Джеррі подала на нього у суд, а FAYNYY видалив пісню з усіх стрімінгових платформ.

Колаборація Тіни Кароль, Luca Dayz і Snoop Dogg

Мабуть, найнеочікуваніша колаборація цього року — примадонни української поп-музики Тіни Кароль і головного амбассадора марихуани та просто культового репера Snoop Dogg. Вони об’єдналися на треку американського R&B-артиста Luca Dayz, на чий лейбл Bentley Records Тіна Кароль підписана з березня минулого року. А сам Luca Dayz назвав українську співачку «королевою лейблу».

Легенди йдуть назавжди

Цей рік, на жаль, забрав з собою багатьох великих артистів і музикантів, які назавжди змінили світову музику. Серед них:

  • Білл Ріфлін, барабанщик Ministry, Swans, KMFDM, Nine Inch Nails та King Crimson;
  • Верн Рамзі, звукоінженер і басист культового гурту Unwound;
  • Дженезіс Пі-Оррідж, засновник індастріалу, лідер Throbbing Gristle та Psychic TV;
  • Едді Ван Гален, один із найкращих гітаристів світу всіх часів;
  • Енді Гіл, співзасновник та гітарист гурту Gang Of Four;
  • Енніо Морріконе, великий італійський композитор і диригент;
  • Кшиштоф Пендерецький, великий польський композитор і диригент;
  • Лі Керслейк та Кен Хенслі, барабанщик і мультиінструменталіст гурту Uriah Heep;
  • Літл Річард, один із стовпів світової поп-музики і піонер рок-н-ролу;
  • Малік Б., засновник культового хіп-хоп-гурту The Roots;
  • Мирослав Скорик, видатний український композитор і музикознавець;
  • Ніл Перт, барабанщик канадського гурту Rush;
  • Пітер Грін, гітарист і засновник гурту Fleetwood Mac;
  • Флоріан Шнайдер, засновник гурту Kraftwerk, піонерів електронної музики;
  • Шон Рейнерт, барабанщик культових гуртів Death та Cynic.

Вічна пам’ять.

Мракобісся фанатів

У цьому році фанатів зарубіжних та українських артистів поплавило. У гітариста гурту KARNA Влада Яруна закохалася фанатка з міста Дніпра настільки, що погрожувала його дружині, зізналася, що хоче вбити його сім’ю та навіть найняла ворожку, щоб «повернути» музиканта собі. При цьому не заплатила їй за послуги.

У фейсбук-пості він розказав про Світлану Головко, фанатку, яка любила їздити на концерти та фотографуватись з музикантами. В якийсь момент вона почала завалювати Влада Яруна повідомленнями та писати вночі на особистий номер.

Тейлор Свіфт випустила чудовий альбом folklore. Критикиня видання Pitchfork Джиліан Мейпс поставила йому тверді 8 з 10 і похвалила запис. Однак фанати співачки вирішили, що 8 — це надто мало і почали цькувати критикиню. Вони проклинали авторку в твіттері, публікували її номери телефонів, домашню адресу та «жартували», що варто спалити її дім, дзвонили їй посеред ночі з погрозами.

Непорозуміння з Vnature

У лютому гурт Vnature, учасникам якого по 14–16 років, виступали на розігріві у вінничан Space Of Variations. Два вокалісти гурту проводили концерт концептуально: один на сцені, інший у залі, сварилися та попускали одне одного. Раптовий панч від підлітків у стилі «я твою мамку тойво» один із гостей концерту сприйняв на особистий рахунок, почав кричати та принижувати вокаліста за його екстравагантний зовнішній вигляд.

У цей момент у конфлікт втрутився Дмитро Кожухар, вокаліст Space of Variations, попросив публіку поважати гурт і пояснив, що жарт не був направлений ні на кого конкретно. Хейтери замовкли, але все одно вичікували гурт після концерту для бійки. Учасників VNATURE довелося вивести через чорний вихід.

Нелегальні рейви у Великобританії

Британські тусовщики не витримали тягаря карантину і провели два нелегальних рейви, на яких зібралося близько 6000 людей. Нічого гарного з цього не вийшло, адже заходи закінчилися зґвалтуванням жінки, смертю однієї людини від передозування, випадками різанини та конфліктами з поліцією. Майже як у старі добрі 1990-ті.

«Не вбивайте галузь!»

Першого вересня під Кабінетом міністрів України відбувся мирний рейв із вимогами до влади піти на діалог щодо виходу концертної галузі з карантинної кризи. Організаторами рейву виступили представники київських клубів та організацій — Closer, Keller Bar, Otel’, qievdance, River PORT та інших, а за музику відповідали електронні музиканти/-ки та діджеї/-ки Nastia, Kolosova, Borys, Pahatam, Criminal Practice, Smailov та The Organism.

О, ні! Що відбувається з «Греммі»?

Усе почалося з Tyler, The Creator — на початку року він звинуватив Академію звукозапису в расизмі. Причина полягала у номінації «Найкращий сучасний урбан-альбом» — за словами Тайлера, небілошкірих артистів несправедливо пхають у категорії «урбан» і «реп». Про першу він взагалі висловився як про «політкоректний спосіб сказати слово на літеру “н”».

А 25 листопада були оголошені цьогорічні номінанти на «Греммі». Серед них не виявилося The Weeknd — автора одного з найуспішніших альбомів цього року After Hours і хіта The Blinding Lights. Відповідно до видання TMZ, причиною ігнорування послужило те, що артист відмовився виступати на церемонії нагородження Суперкубка.

Також Академія запропонувала номінантці Тіффані Геддіш стати однією співведучою шоу, проте вона відмовилася, бо «Греммі» не компенсує її витрати на костюм, макіяж і зачіску. Після цього директор «Греммі» Гарві Мейсон, що також раніше заперечував упередженість щодо The Weeknd, вибачився перед письменницею.

Потап проти всіх

Під кінець року навколо Потапа та гурту MOZGI виникло два скандали. Спочатку дебютний кліп Наді Дорофєєвої, яка почала свою сольну кар’єру, викликав обурення через те, що був знятий на Алеї Героїв Небесної Сотні. Наступна хвиля обурення виникла після анонсу фіту Потапа з російською співачкою Ольгою Бузовою.

Після цього Потап виклав у своєму інстаграмі ролик, у якому роз’яснив власну позицію. Місце зйомок кліпу продюсер визнав помилкою і вибачився, а про спільну пісню з Бузовою він сказав наступне:

«Коли я побачив укрчат Apple Music, я був шокований. Нас перемогла російська попса і реп. Це треба визнати. Як потрапити на слух нашому користувачеві? Треба бути модним, потрібно бути Єгором Крідом чи Моргенштерном, або привернути увагу якоюсь витівкою. Бузова, якою б вона для вас не була, яскрава особистість. Ми запитали наших фанів: “Хочете?” — “Так!”, відповіли нам вони».

Коментуючи ситуацію для шоу «Зе Интервьюер», Потап зазначив, що його занесло та менше за все він хотів викликати хейт. За його словами, «українці розучилися радіти за власних музикантів, але він обирає любити та будувати, а не ненавидіти та знищувати».

Рейди на клуби Keller та Otel’

Під час дії карантину вихідного дня, 28 листопада Нацполіція повідомила про перевірку закладів на дотримання карантинних обмежень. 29 листопада спецпризначенці з автоматами й собаками ввірвалися у клуб Keller Bar о 23:42, виламавши двері. Людям наказали лягти на землю, почався тотальний обшук місця та людей на наявність наркотиків без дозволу суду. За словами відвідувачів, людей били і намагалися підкинути наркотики.

А 6-го грудня о 0:30 поліція виламала задні двері клубу Otel’. У той час у приміщенні працювали художниця Антігона та її друг Владислав Плісецький. Після обшуку, в результаті якого ворота та майно клубу було пошкоджено, правоохоронці пішли.

Rap in Peace

Видання Bird In Flight опублікувало текст директора піар-агенції «Много воды» Олександра Варениці, в якому він міркує про те, що українському хіп-хопу нема що сказати. Цей текст обурив українську хіп-хоп-спільноту, яка на 40-й день після публікації статті провела масштабну акцію #RapInPeaceUA. Близько 50 хіп-хоп-виконавців, серед яких alyona alyona, VovaZIL’Vova виклали свої треки, в яких пройшлися і по Варениці, і по журналістах, і по музичних медіа. Це було епічно.

#стопкультурнийкарантин

Українська музична індустрія виявилася найбільш незахищеною галуззю під час пандемії. Заборона масових заходів і концертів принесла збитки промоутерам, квитковим операторам, артистам. Українська влада не мала сценарію рішення проблеми, тому гравці концертно-розважальної індустрії вирішили привернути увагу до себе.

12 травня у понад 20 містах України відбулася акція #стопкультурнийкарантин під гаслом «Якщо нас не чують, то нас побачать!». Сотні прожекторів світили в небо кілька годин. Так представники індустрії намагалися звернути на себе увагу влади, щоб почати розробляти план виходу з карантину.

Топи Spotify та YouTube (Україна)

Підсумки року YouTube та Spotify дали зрозуміти, що українські користувачі все ще зацікавлені в російському музичному контенті. У топі музичних кліпів YouTube українські виконавці з’являються лише на 10 місці — це Monatik та Віра Брежнєва з кліпом «ВЕЧЕРиНОЧКА».

А у статистиці від Spotify немає жодного українського виконавця, у топ-5 артистів за прослуховуваннями входять винятково російськомовні репери — kizaru, MORGENSTERN, Скриптоніт, Макс Корж і ЛСП. Маємо що маємо.

Українська музична профспілка

Наприкінці серпня була створена Українська музична профспілка на чолі з продюсером та директором агенції Secret Service Михайлом Ясинським. Метою організації є захист професійних інтересів представників музичної сфери, авторських прав, створення законодавства і удосконалення податкової системи щодо артистів. До складу спілки ввійшли концертні промоутери, піарники, продюсери і артисти.

Феміністки атакують Адель і Лану Дель Рей

Співачка Адель схудла на 45 кілограмів. І можна було б тільки порадіти за неї, однак знайшлися люди, які звинуватили співачку в зраді ідеалів бодіпозитиву та прогині під патріархат — тобто бажанні відповідати стандартам краси.

А Лана Дель Рей написала пост в інстаграмі, в якому висловилася щодо фемінізму:

«Dоja Cat, Cardi B, Нікі Мінаж, Аріана Гранде і Бейонсе злітають на вершини хіт-парадів з піснями про те, як це — бути сексуальною, ходити без одягу, трахатися, змінювати і все в такому дусі. А можна, я буду оспівувати стан, коли закоханість робить тебе красивою, нехай навіть у неідеальних відносинах? Або співати про танці за гроші? Та й взагалі співати, про що мені хочеться без звинувачень в тому, що я надаю аб’юзивним стосункам чарівності?»

Співачці відразу прилетіли звинувачення у расизмі через те, що всі згадані нею артистки, крім Аріани Гранде, — не білошкірі. Скандал закінчився тим, що Лана просто написала: «Від’їбіться».

X Æ A-12

Ілон Маск і канадська арт-поп-співачка Grimes стали татом і мамою. Здавалося б, з ким не буває, однак сина ексцентрична парочка назвала X Æ A-12. Протягом травня усі інтернети ломали голову, як це вимовляється і що це взагалі означає. А пояснення щасливої мами Grimes у твіттері тільки ускладнили задачу.

Чекаємо на реакцію дитини, хоч це й буде нескоро. Принаймні до того часу, поки X Æ A-12 не навчиться користуватися твіттером.

Христина Соловій і кіберсталкер

Христину Соловій з 2018 року переслідував фанат-хакер, публікував її особисті дані та влаштовував DDoS-атаки на сайти квиткових операторів. Два концерти співачки були скасовані, ще три відбулися за присутності лише третини глядачів. На щастя, кіберполіція вирахувала хакера, нині йому світить позбавлення волі на строк до шести років.

А тепер — видихайте. Це був хороший рік, це був поганий рік. Він багато чому навчив нас і вас, а отриманий досвід і знання стануть у нагоді в майбутньому. Бувай, 2020!

Не забувайте подивитися найкращі українські та закордонні альбоми 2020 року за версією СЛУХ.

А також можна зробити нам подарунок під ялиночку та задонатити редакції ⬇️