Новини

Усі зупиняють співпрацю з Каньє Вестом через його нові вибрики. Хронологія подій

Валерій Лавровський

Протягом вересня та жовтня 2022 року Каньє Вест зробив кілька гучних, абсурдних і резонансних заяв, що спричинили хвилю обурення та вплинули (чи вплинуть у майбутньому) на життя та бізнес артиста. 

Розповідаємо, як за декілька тижнів Йе встиг викликати на себе гнів афроамериканців, білих, католиків і євреїв, як бренд Adidas і лейбл Def Jam розірвали з ним контракт, а його статки скоротилися на 1,5 мільярда доларів. 

12 вересня

В інтервʼю Bloomberg репер заявив, що планує призупинити угоди з Adidas та GAP, тому що хоче працювати самостійно. Проте контракти з брендами були розраховані до 2026 та 2030 років відповідно.

Каньє повідомив, що компанії нібито крадуть ідеї його бренду Yeezy і зневажливо ставляться до персони Веста. 16 вересня офіційне партнерство Каньє та GAP таки завершилось.

4 жовтня

Під час показу Yeezy Season 9 Каньє вийшов у лонгсліві з написом White Lives Matter (ультраправий рух, що виник у відповідь на антирасистський рух Black Lives Matter) на спині, спереду був зображений Папа Іван Павло II та виведені слова Seguiremos Tu Ejemplo «Ми наслідуємо ваш приклад».

На показі в аналогічному одязі зʼявилася консервативна активістка Кендес Овенс, прихильниця Дональда Трампа, відома своєю критикою демократів та рух BLM.

«Усі знають, що Black Lives Matter був шахрайством. Тепер це кінець. Не дякуйте», — написав Вест в Instagram. Пізніше в інтервʼю Fox News він додав, що «White Lives Matter на футболці, полягає в тому, що білі дійсно мають значення».

8 жовтня

Каньє Веста заблокували в Instagram після публікації скріншоту діалогу з репером Diddy (Шон Комбз) із підписом: «Ісус — єврей».

У розмові Каньє стверджував, що Diddy контролюють євреї, що є посиланням на давню антисемітську теорію змови.

9 жовтня

Каньє повернувся у Twitter та продовжив: «Я трохи сонний сьогодні ввечері, але коли я прокинусь, я піду на death con 3 (Мається на увазі DEFCON 3 — шкала готовності збройних сил США.) проти євреїв». 

Йе додав, що євреї «загравали» з ним і намагалися «підбити всіх, хто протистоїть їхньому порядку денному». Він також відмітив, що не може бути антисемітом, оскільки «афроамериканці також євреї».

11 жовтня

Видання Vice публікує невидані фрагменти інтервʼю Fox News із Каньє Вестом. У них артист розповідає про «фейкових дітей» — акторів, які мали маніпулювати його власними дітьми та сексуалізувати їх; про те, що його діти святкують єврейську Хануку замість афроамериканської Кванзи. 

Також він заявив, що Американська федерація планування сім’ї створена спільно з Ку-клукс-кланом (ультраправа расистська терористична організація у США, що відстоювала перевагу білих та білий націоналізм) з метою контролю популяції євреїв.

16 жовтня

Каньє Вест заявив, що Джордж Флойд (афроамериканець, убивство якого поліцейським спричинило хвилю протестів у США у 2020 році і рух BLM) помер через передозування фентанілом, а не через задуху, коли поліціянт натискав на його шию коліном. Хоча в організмі Флойда лікарі дійсно виявили фентаніл, проте експертиза встановила, що цього недостатньо для летального випадку.

«Якщо ви подивитесь, коліно поліцейського навіть не було на його шиї», — сказав Каньє.

Після цього Лі Мерріт, адвокат сімʼї Флойда, заявив, що розглядається можливість позову до Йе за його слова.

17 жовтня

Після блокування Каньє Веста в Instagram та Twitter він зібрався купити соціальну мережу Parler, яка відома агресивною ультраправою риторикою. Угоду буде закрито пізніше цього року.

21 жовтня

Balenciaga офіційно призупиняє співпрацю з Йе. В той же день виходить інтервʼю, у якому Каньє заявляє, що Квентін Тарантіно та Джеймі Фокс вкрали в нього ідею фільму «Джанґо вільний» (2012). Йе та Фокс нібито обговорювали її під час створення кліпу на пісню Gold Digger (2006). Потім актор буцім передав цю ідею режисеру.

23 жовтня

Виходить велике (майже дві години) інтерв’ю Каньє британському журналісту Пірсу Моргану. Серед іншого він запитав його про путіна та війну в Україні:

«Я не вірю у війни, і вірю, що були шляхи, якими Америка могла уникнути цього. Але в Байдена є гроші й причини для того, щоб ми зараз були у війні, егоїстичні причини. Я б хотів спочатку порадитися зі своїми політичними радниками щодо цього питання, щоб не наговорити забагато», — сказав артист.

24 жовтня

Лейбл Каньє GOOD Music більше не пов’язаний з хіп-хоп-лейблом Def Jam, на якому репер видавався з самого початку кар’єри (2003–2004 роки).

25 жовтня

Adidas офіційно припиняє партнерство з Йе (бренд Yeezy) через його антисемітські висловлювання. При цьому компанія є одноосібним власником усіх прав на дизайн наявних продуктів у рамках їхнього партнерства. Інші деталі вони оголосять 9-го листопада, коли будуть підбивати підсумки за III квартал.

За даними Forbes, артист втратив на цьому приблизно 1,5 мільярда доларів. Зараз статки Каньє Веста оцінюються в 400 мільйонів доларів.

26 жовтня

GAP офіційно прибирає продукцію Yeezy з магазинів та закриває веб-сайт Yeezy Gap. Причина — антисемітські та расистські висловлювання Каньє Веста. Також GAP планує співпрацювати з організаціями, які борються з ненавистю та дискримінацією.

27 жовтня

З Музею воскових фігур мадам Тюссо у Лондоні прибрали воскову постать Каньє Веста, яку встановили у 2015 році.

30 жовтня

У розмові з папараці Каньє Вест перепросив за антисемітські коментарі. Він розказав, що не усвідомлював, що його висловлювання були антисемітськими, але за посередництва Adidas зрозумів (схоже, що між Каньє Вестом і представниками компанії відбулася зустріч).

Репер також вибачився за слова щодо смерті Джорджа Флойда:

«Коли з’явилася ідея Black Lives Matter, це змусило нас об’єднатися як суспільство. Тому коли я сказав це і поставив під сумнів смерть Джорджа Флойда, це завдало болю моїм людям. Чорним людям це завдало болю. 

Отже, я хочу вибачитися. Тому що Бог показав мені: те, що робить Adidas і те, що роблять засоби масової інформації — тепер я знаю, як це почувати себе, коли коліно стоїть мені на шиї».

Підтримай редакцію СЛУХ на Patreon чи прямим донатом — зараз нам це потрібно.

Щоб першими дізнаватися новини музики та культури, підписуйтесь на наш Telegram та Instagram.

Читайте також матеріал за участі українських реперів до 10-річчя Good Kid, M.A.A.D City — другого альбому Кендріка Ламара, який уже зараз вважається класикою хіп-хопу.