Тексти

Чому 1991 — найкращий рік в історії музики

Данило Панімаш

В світі, який став на паузу, синтез нас із минулого і нас теперішніх особливо актуальний. Ми відзначаємо річниці знакових альбомів, пишемо статті про окремі події минулого, переосмислюємо спадщину. Люди схильні до ностальгії.

Ми знову звернулися до минулого і виявили, що 30 років тому, у 1991 році, сформувався настільки величезний пласт різноманітної впливової музики, що цей рік по праву можна назвати переломним. Або ще голосніше: 1991 рік — це найкращий рік в історії музики і особливо альтернативного року.

Ми живемо в світі англо-американської музики. Саме в США і Великобританії утворилася потужна музична індустрія, з’явилася купа впливових та інноваційних жанрів, гуртів і артистів.

Так склалося, що саме в 1991 році все музичне розмаїття, накопичене за майже 100 років з моменту появи першої грамплатівки, спалахнуло і вибухнуло.

1991 рік — це рік гранжу

Pearl Jam дебютували з альбомом Ten, сіеттлівські гурти Mudhoney і TAD випустили по альбому (Every Good Boy Deserves Fudge і 8-Way Santa відповідно). Soundgarden вистрілюють проривним альбомом Badmotorfinger, а через кліп на пісню Jesus Christ Pose розгорається неабиякий скандал і його знімають з ротації на MTV.

Також виходить єдиний альбом супергурту Temple Of The Dog, що складається з учасників Soundgarden і Pearl Jam. Він присвячений вокалісту Malfunkshun і Mother Love Bone Ендрю Вуду, який помер на рік раніше від передозування героїном.

Проте головною подією став нірванівський Nevermind, який привернув увагу не тільки до самого гурту і музичної сцени Сіеттлу, а й до альтернативної музики як такої.

До речі, про альтернативний рок

У 1991 році вийшли також альбоми Dinosaur Jr. Green Mind і альбом Uncle Anesthesia гурту володаря одного з найбільш прокурених голосів у рок-музиці Марка ЛенеганаScreaming Trees.

Дивне і ні на що не схоже тріо Primus під керівництвом віртуозного басиста Леса Клейпула випускає свій другий альбом Sailing the Seas of Cheese з програмною піснею (а чи пісня це взагалі?) Tommy The Cat. Цікаво, що всі три альбоми вперше вийшли на мейджор-лейблах.

Дебютують майбутні зірки MTV-шного року — The Smashing Pumpkins з альбомом Gish, який був спродюсований, як і Nevermind, Бутчем Віґом — майбутнім творцем чудових Garbage. R.E.M. випускають проривний альбом Out Of Time, який принесе їм три премії «Греммі», з легендарним хітом Losing My Religion.

Blood Sugar Sex Magik, п’ятий альбом Red Hot Chili Peppers, приносить гурту заслужену міжнародну славу, через яку, не витримавши стресу, незабаром піде гітарист Джон Фрушанте.

Guns N ‘Roses хоча і не відносяться до альтернативного року, але щось альтернативне все-таки присутнє на їх масштабному і амбітному альбомі з двох частин Use Your Illusion. Перша частина подарувала нам хіти Don’t Cry і November Rain, а друга — пісню Civil War і кавер на легендарну пісню Боба Ділана Knockin ‘On Heavens Door.

Бурхливо розвивається панк-андеграунд

Нойз-рокери The Jesus Lizard з психопатичним вокалістом Девідом Йоу випустили один зі своїх найбільш збалансованих альбомів Goat. Гурт Oxbow випускає свій другий альбом King Of The Jews, на якому віртуозно змішує нойз-рок і панк, розбавивши це струнними і розкрившись як справжні авангардисти. А вокаліст Юджин Робінсон відкрився як співак, який живе поза законами музики, гармоній і навіть естетики.

Також дебютують з однойменним божевільним альбомом володар лудженої глотки на 6 октав Майк Паттон і один з найяскравіших, авангардних і еклектичних гуртів 1990-х Mr. Bungle.

Одним із найяскравіших записів, які вийшли в 1991 році, є альбом гурт SlintSpiderland. Ні на що не схожий, похмурий, ніжний і страшний одночасно, Spiderland закладає основи мат-року і пост-року — повільної, складної, дисонансної, але при цьому неймовірно поглинаючої музики.

Після виходу альбому Slint розпадаються, але Spiderland поступово набуває культовий статус і про нього починають говорити як про один із найважливіших та впливових записів 1990-х. А про вплив Slint в майбутньому будуть говорити динозаври пост-року — Mogwai, Godspeed You! Black Emperor та Explosions In The Sky.

Розвивається і постхардкорне підпілля Вашингтона. На лейблі Dischord, який створив Ян Маккей з Fugazi, виходить одразу три альбоми: другий альбом Fugazi Steady Diet of Nothing; красивий, хоча і одноманітний дебют Grippe гурту Jawbox; трохи істеричний та іронічний дебютник The Nation of Ulysses13-Point Program to Destroy America; і ніжний, мелодійний альбом Funeral at the Movies улюбленців великого Джеффа Баклі Shudder To Think.

Важка сцена не стоїть на місці та еволюціонує
Melvins з альбомом Bullhead, Crowbar з дебютом Obedience Thru Suffering, Godflesh з двома мініальбомами Slavestate і Cold World розвивають сладж-метал — в’язку, повільну, важку музику, створену під враженням від якогось особливого і особистого прослуховування Black Sabbath.
Поступово формується і майбутній образ стоунер-року — вже легендарний Kyuss випускає свій дебютний повноформатник Wretch, який, правда, виявився непоміченим. Виходить також і дебют гурту Monster MagnetSpine Of God, який став набагато успішним і яскравим представником раннього стоунер-року і визначив його саунд.

У металі виходять чотири важливих альбоми

Metallica випускає свій однойменний шедевр і один з найвідоміших металевих релізів у світі, популярність і комерційний успіх якого гурт не перевершив досі. Станом на 2018 рік альбом став платиновим 16 разів і продався в розмірі близько 17 мільйонів копій. Скільки повільних танців було відтанцьовано, скільки сліз пролито під Nothing Else Matters?

Виходить четвертий альбом бразильців SepulturaArise, який вивів гурт на міжнародний рівень багато в чому завдяки ще й майже дворічному світовому туру на його підтримку.

Хоча, звичайно, дебютник Contradictions Collapse шведів Meshuggah не є чимось унікальним, проте саме з цієї точки гурт почав свій хід до звання одного з найскладніших і найунікальніших колективів у екстремальній музиці.

Британці Paradise Lost випускають другий альбом Gothic, на якому відходять від брутального дез-металу в бік більшого мелодизму — використовують синтезатори, жіночий вокал і стають піонерами жанру «готичний метал».

«Золота ера» хіп-хопу

Вона почалася з комерційним злетом Run-DMC у 1986 році, і, за деякими джерелами, закінчилася в 1993-му. Однак цілком логічним завершенням все ж здається 1997 рік — рік загибелі Notorious B.I.G. і завершення кровопролитної хіп-хоп-війни Західного і Східного узбереж США.

У 1991 році виходить багато високо оцінених критиками і комерційно успішних альбомів гангста-реперів. Ice-T за два місяці продає свій альбом O.G. Original Gangster у кількості 500,000 примірників, який став еталоном гангста-репу.

Інший Айс — Ice Cube, — випускає потужний, політично заряджений альбом Death Certificate, який теж за два місяці стає «платиновим» — було продано більше мільйона примірників.

Від західних колег не відстають і східні — легендарна реп-формація з Нью-Йорка Public Enemy випускає Apocalypse 91… The Enemy Strikes Black. Ще одні нью-йоркці A Tribe Called Quest змішують реп із джазом і видають альбом The Low End Theory, що зрештою сформував стиль.

Культові гангстери N.W.A. випускають свій другий і останній альбом Niggaz4Life. Дебютують Cypress Hill з однойменним альбомом і одним зі своїх програмних хітів How I Could Just Kill A Man.

На сцені офіційно з’являється одне з найгучніших імен хіп-хопу, якому будуть належати 1990-ті — 2Pac з альбомом 2Pacalypse Now. На запис навіть звернув увагу віце-президент США Ден Квейл, закликавши заборонити альбом до продажу у зв’язку з підвищенням рівня насильства по відношенню до поліції, зокрема після того, як темношкірий Рональд Рей Говард у Техасі застрелив білого поліцейського.

А що в поп-музиці?

Мабуть, можна виділити лише одне ім’я, зате яке — Майкл Джексон. У 1991 році співак з альбомом Dangerous «перевинайшов» поп-музику, змішавши неймовірну кількість жанрів від фанку і соулу до R&B та хіп-хопу. Сам Джексон у ліриці почав заглиблюватися в теми соціальної нерівності, бідності та расизму.

Великобританія

Massive Attack випускають Blue Lines — альбом, з якого почався тріп-хоп і який можна по праву вважати золотим стандартом жанру. Unfinished Sympathy — одна з найкращих пісень цього світу.

Деймон Албарн і Blur випускають дебютник Leisure, який публіка зустріла добре, а критики — стримано. У 2007 році сам Албарн визнав, що Leisure — один із найгірших релізів, у яких він коли-небудь брав участь.

U2 випускають один із найкращих своїх альбомів Achtung Baby, реабілітуючи себе після провального (на думку критиків) Rattle And Hum.

Дебютують Orbital, яким судилося стати одним з найвпливовіших колективів британської електронної сцени. Ще успішніше дебютують однокореневі колеги по цеху — The Orb з неймовірним альбомом The Orb’s Adventures Beyond the Ultraworld, на якому змішалися хаус, даб, брейкбіт і ембієнт.

Також виходить похмурий, кислотний і грувовий альбом ex:el ще одних впливових електронщиків 808 State з Бернардом Самнером з Joy Division і Bjork на фітах.

Дебютує багатостраждальний гурт Slowdive з повноформатником Just for a Day. Ірландці My Bloody Valentine випускають альбом Loveless, запис якого обійшовся у 250 тисяч фунтів стерлінгів і ледь не розорив лейбл Creation Records через нескінченні експерименти гітариста Кевіна Шилдса зі звуком і постійні зміни звукоінженерів. Утім, Loveless став еталоном шугейзингу як жанру.

«Лебедині пісні»

За кілька місяців до смерті одного з найпотужніших і різноманітних голосів в історії рок-музики Фредді Меркьюрі, Queen випустили похмурий і трагічний альбом Innuendo, який став для гурту фінальною крапкою.

Закінчують свою кар’єру майстри зворушливих мелодій та тиші — гурт Talk Talk, випустивши неймовірний у своїй вишуканості, камерності й красі альбом Laughing Stock.

Епілог
1991 рік став у якійсь мірі точкою відліку для тотальної комерціалізації раніше андеграундної музики. Мейджор-лейбли почали помічати, що важка, навіть просто неформатна музика стає все більше запотребованою, що на ній можна заробляти. Цікавий факт: Soundgarden, Nirvana і Red Hot Chili Peppers випустили свої альбоми в один день, 24 вересня, тим самим пробивши шлях альтернативного року в мейнстрим.
1991 рік подарував кілька культових і надзвичайно впливових альбомів від Nirvana, Metallica, RHCP, Pearl Jam, R.E.M., Massive Attack і My Bloody Valentine. І ще більше безсмертних пісень, серед яких Losing My Religion, Don’t Cry і November Rain, Smells Like Teen Spirit, Nothing Else Matters (та й взагалі майже весь альбом Metallica), Unfinished Sympathy, Show Must Go On і Black Or White.
1991 — це рік, що не тільки став проривним для окремих гуртів. У той рік зародилися або прискорили свій розвиток цілі жанри і міфології, перша точка відліку останньої чесної музичної епохи 1990-х до того, як музика перейшла на конвеєр перевиробництва.
Читайте також про світові альбоми, які святкують 20-ту річницю у 2021 році.