Новини

Чи врятують «ковід-паспорти» концерти та фестивалі: рекомендації європейських експертів

СЛУХ

Нещодавно представники Європейської асоціації фестивалів (Yourope), серед яких Sziget, Primavera Sound, Open’er, Rock Werchter, Melt, Roskilde та десятки інших, разом із медичними експертами розробили перелік настанов щодо пандемічних заходів на фестивалях в умовах пандемії COVID-19.

Всеукраїнська Асоціація Музичних Подій (ВАМП) — об’єднання учасників української музичної індустрії — переклало документ у повному обсязі. СЛУХ публікує найголовніші тези з нього. Сподіваємося, що ці настанови допоможуть відновити концерти в Україні.

Одним із пропонованих сценаріїв є доступ до місця події за умови поділу відвідувачів на групи під час оформлення квитків на вході:

Вакциновані
Власники квитків, які мають статус вакцинованих та можуть його підтвердити, наприклад, за допомогою «паспорту здоров’я». Вакцина має бути затверджена в країні й надана в потрібній кількості для повного захисту (зазвичай двічі з визначеним інтервалом). Тим часом на британському фестивалі Reading & Leeds уже планують ввести «паспорти вакцинації» для контролю відвідувачів на вході.
Попередньо інфіковані
Якщо людина перехворіла на коронавірус не більше, ніж за три місяці до початку фестивалю, вона може прийти на захід та показати документи, що це підтверджують. Початком хвороби вважається дата першого позитивного результату ПЛР-тесту.
Протестовані відвідувачі
Це власники квитків, які протестувалися перед відвідуванням заходу. Час та інші деталі визначатимуться місцевими органами влади. Подібний досвід також вже є за кордоном.

Наприклад, у Нідерландах 13–14 березня пройшов фестиваль Back to Live, який відвідало 1500 людей. Умовою проходу на фестиваль був негативний тест на COVID, зроблений за 48 годин до початку івенту. Також у Барселоні 27 березня відбувся концерт місцевого рок-гурту, який відвідало 5000 осіб. У вартість квитка входив тест на коронавірус, який глядачі зробили в день події.

Без передбаченого імунітету
Такі люди не отримували вакцину та не перехворіли раніше в зазначений час. Відвідувачів цієї категорії рекомендується тестувати на вході за можливості або повідомити їм про необхідність тестування до початку події. Якщо на вході виявиться, що особа заражена, її попросять покинути фестиваль та звернутися до органів охорони здоров’я.

Якщо вам цікаво ознайомитися з повною версією рекомендацій щодо проведення фестивалів під час пандемії COVID-19 від Європейської асоціації фестивалів, читайте повний переклад від ВАМП за посиланням.

Читайте також інструкцію по перезапуску концертної індустрії під час пандемії.