Тексти

Підсумки-2018: найяскравіші моменти року в українській музиці

СЛУХ

Редакція СЛУХу зібрала найкраще та найпомітніше в українській музиці за рік та зробила своєрідну премію. Згадуємо з посмішкою чи фейспалмом, чим нам запам’ятався 2018-й — усе веселе, сумне, трешове і незграбне.

Ажіотаж року

Imagine Dragons

Можна по-різному ставитися до гурту Imagine Dragons, однак сьогодні вони — одна з топових світових команд, перший ешелон сучасної поп-культури. Тож не дивно, що інформація про їхній виступ на НСК «Олімпійський» сприяла онлайн-чергам у 50 тисяч людей та дуже швидкому солдауту.

Звісно, не обійшлося без неприємностей. Шахраї розробили сайт, який продавав фейкові квитки на цей концерт. Який же був шок для відвідувачів, коли після сканування штрих-коду їхні квитки не вибивалися в базі. Сума збитків склала близько 3 млн гривень.

Номінанти:

  • Boiler Room
  • UPark

Батько року

Тілль Ліндеманн

Великий сучасний поет, музикант і піротехнік Тілль Ліндеманн, вокаліст культового Rammstein, потоваришував зі Світланою Лободою. І так гарно потоваришував, що коли співачка народила дитину, багатьом ЗМІ здалося, що саме Ліндеманн — її батько. Навколо цього союзу розганяли чутки та недомовки, а істина й досі перебуває за ширмою таємниці. Ми все ж таки сподіваємося, що наступний сингл Rammstein вийде за участю Світлани Лободи. Було би прикольно.

Блогер року

Олексій Дурнєв

В Україні з відеоблогерством біда. Скандальний ведучий і провокатор Олексій Дурнєв (на якого так схожий наш головний редактор) вирішив змінити цю ситуацію і запустив шоу «Дурнев смотрит сторис», на якому він дивиться сторіс різних людей з великою кількістю підписників і коментує їх. Нарешті ми дізналися, що інстаграм — це небезпечна територія різноманітних фріків і просто божевільних, серед яких є й відомі українські медійники. Кожен випуск збирає по півмільйона переглядів. Оскільки такі персонажі не закінчуються, є ймовірність, що це триватиме вічно. Або поки Господь не вирішить, що з нього досить, і не зітре рід людський з лиця землі.

Номінанти:

  • Анатолій Анатоліч
  • Надя Дорофєєва

 

Дебют року
alyona alyona
Сьогодні хіп-хоп — музика №1 в усьому світі. Але в Україні він якось застопорився. У нас не  так багато реперів і вони більше тяжіють до старого хіп-хопу. Олдскульні біти і депресивна гундіжка — це не погано, але наразі жанр звучить у світі зовсім по-іншому. Восени 2018-го нарешті з’явилася надія, яку звати alyona alyona. Розривне флоу цієї дівчини — справжнє відкриття, а її трешові кліпи стали вірусними. Тож цілком можливо, що alyona alyona поведе за собою молоде покоління українців до світлого хіп-хоп-майбутнього і ця ніша буде заповнена. А може й ні.
Номінанти:
  • Alina Pash
  • Мало
  • INGRET

Драма року

Юрій Бардаш і ЛУНА

Головний гриб країни Юрій Бардаш, засновник «Грибів» і лейблу Kruzheva Music активно ніколи не користувався фейсбуком. Яким же було здивування підписників Юрія, коли на його сторінці з’явився величезний пост, в якому він ділився відвертими фактами свого сімейного життя зі співачкою Луною. Історія породила купу мовних мемів на кшталт «тебе летит лящ от бога и природы», «с бабы спросу нет», «ты ведешь себя как мыша» і т. д.

На жаль, пост Юрій видалив, а наступного дня виклав сольний трек під назвою «Злой». Цікаво, що він був включений до сольного міні-альбому Predictor, який вийшов у листопаді. Це схоже на велику багатоходовочку, сенс якої ховається десь у голові Бардаша.

Конферансьє року

Сергій Лещенко на Boiler Room

В Україну нарешті прийшов Boiler Room — найвідоміша британська вечірка електронної музики «для своїх», що кочує по всьому світу. В Україні вона дебютувала у колаборації з фестивалем СXEMA, а ведучим був журналіст і народний депутат України Сергій Лещенко. Чи буде тепер СXEMA політичною платформою з роздавання гречки юним хіпстерам, наразі невідомо. Однак сам Лещенко заслуговує від нас нагороду як конферансьє року.

Номінанти:

  • Сергій Притула на національному відборі на «Євробачення»

Копіпаст року

Українські музичні премії

Вода камінь точить. Тіло людини трансформується під впливом біологічних процесів. Щось тече, щось змінюється, однак головні музичні премії України залишаються нерухомим каменем, що стримує бурхливу силу трендів і часу. До списку головних номінантів потрапляють ті самі виконавці. Вишенька на торті — це експертне журі, що визначає переможців. Там перебувають навіть піарники і менеджери артистів, яких рік у рік номінують і які періодично її виграють.

Номінанти:

  • Фотосесія гурту DETACH

 

Корпоратив року
25-річчя «АТБ»
Мережа супермаркетів «АТБ» вирішила відсвяткувати ювілей свого існування. Для цього майже всіх працівників мережі завезли на НСК «Олімпійський», де відбувся історичний виступ палкого Енріке Іглесіаса. Здалося, що «АТБ» та Іглесіас просто створені один для одного, адже складно уявити, хто б ще так органічно виглядав замість Енріке на цьому корпоративі. Робимо ставки, кого привезе АТБ на святкування 30-річчя. Може, Дженніфер Лопес?
Номінанти:
М1 Music Awards

Косплей року

DETACH

Гурт DETACH перед своїм сольником із симфонічним оркестром прифотошопив свої голови до тіл музикантів з гурту Interpol і видав це за афішу. Це помітив журналіст Юрій Береза. Далі були незграбні спроби виправдатись з боку маркетингового відділу DETACH: «Ми так жартуємо», «Це нормальна практика у світі» і подібне. Головне, що увагу до себе і свого концерту їм привернути вдалося. Однак влітку наступного року Interpol їдуть до України, і здається, що помста буде страшною.

Номінанти:

  • The Hardkiss і мейнстрімна готична музика 2000-х

Лайнап року

UPark-2018

Мало з чим можна порівняти екстаз, який український слухач отримав після оголошення лайнапу фестивалю U-Park. Gorillaz, Bonobo, Young Fathers і зухвала Tove Lo — це було свято актуальної музики. І, звичайно ж, не обійшлося без невеликого скандалу після виступу Massive Attack, які своїм віжуалом розігріли певну кількість сідниць до температури Великого вибуху. Як це так — прийшли музику послухати, а вони нам актуальні політичні меседжі шлють через екрани.

Номінанти:

  • Atlas Weekend
  • ЗахідFest

Мем року

Олег Винник

Що веселого та смішного знаходять українці в Олегові Виннику в 2018-му? Для нас це також загадка. Однак навіть звичайний напис капслоком «О Л Е Г В И Н Н И К» на нашій сторінці у фейсбуці в день виступу співака на фестивалі Atlas Weekend зібрав купу лайків та обговорень. Олег Винник — це комедія, яка вже піднабридла. Проте вона досі викликає посмішки та награний захват. Ми боїмося, що Винник тепер навічно закріпився у якості національного мему. Навіть Юрій Бардаш зі своїм «лещом от Бога и от природы» не зміг його переплюнути.

Номінанти:

  • Юрій Бардаш
  • Курган & Agregat

 

Сатаністи року
Хамерман Знищує Віруси
Здавалося б, після письменників Маркіза де Сада, Генрі Міллера, Вільяма Берроуза, сексуальної революції, панку, журналів Playboy, сайту PornHub нікого вже не здивувати оголеними людськими тілами і геніталіями. Але гурт «Хамерман Знищує Віруси» виявив колиску цнотливості прямо в центрі Європи — в Україні, а точніше, в Івано-Франківську.
Після звичайного для «Хамерманів» виступу на фестивалі Porto Franko частина івано-франківців на чолі з купою громадських організацій настільки обурилися зовнішнім виглядом гурту, що написала на них заяву в поліцію. Альберта Цукренка і Володимира Пахолюка звинуватили в порнографії, нецензурній лайці, пропаганді гомосексуалізму, сатанізмі, содомії. Мер міста навіть хотів освятити будівлю, у якій проходив фестиваль. А все лише тому, що вони одягнули костюми тілесного кольору на свої статеві органи і співали свої матюкливі пісні. Все обійшлося і ніхто до в’язниці не потрапив. Як наслідок: про «ХЗВ» дізналося більше людей, їхні гонорари виросли, а в мережі відбулася запекла дискусія на тему «Що таке мистецтво і де його межі». Вкотре.

Срач року

Денис Путінцев і колонка про харасмент

Продюсер Денис Путінцев написав колонку для видання Karabas Live на актуальну болючу тему — про харасмент і сексуальні домагання в українській музичній індустрії. Думка автора зайшла не туди, і на виході читачі побачили текст про те, що неназвані співачки самі лізуть у ліжко до неназваних продюсерів заради кар’єри, деякі з цих продюсерів прописують у контракті обов’язкове надання сексуальних послуг. І взагалі: «самі винуваті».

Скандал розгорівся не через факти, надані «людиною з індустрії», а через інтонацію матеріалу, з якої стало зрозуміло: так було і буде, нормальна практика. Потім головред Ігор Панасов виправдовувався перед організацією «Повага. Кампанія проти сексизму в українських ЗМІ та політиці». Жага створити дискусію навколо актуальної світової проблеми одразу вилилася у обговорення цінності самої статті, і привернути увагу до теми за задумом, на жаль, не вийшло.

Номінанти:

  • Іван Семесюк проти Олександра Варениці
  • Новина про новий альбом Христини Соловій на СЛУХ

Стартап року

MEGOGO LIVE

Найбільший відеосервіс Cхідної Європи Megogo запустив на своїй базі новий музичний канал про українську музику. Продюсер каналу: Женя Галич, який буде вести кілька програм. Megogo обіцяють купу шоу власного виробництва і унікальний контент з українськими зірками. Нарешті в каналів «М1» та «М2» з’явиться щось схоже на конкуренцію, однак говорити про це поки ще рано.

Трансфер року

Stoned Jesus

Австрійський лейбл Napalm Records уже забрав під своє крило український гурт Jinjer у 2016-му. Здається, що українська важка музика прийшлася до вподоби лейблу, адже новим резидентом культових «напалмів» став Stoned Jesus. Перемога? Звичайно, адже тепер ще один український гурт отримав ширші можливості для свого росту та презентації України у великому музичному світі. При цьому Stoned Jesus і без лейблу не вилазили з турів, а тепер, здається, про спокій хлопцям можна взагалі забути.

Альбом Pilgrims — перша платівка у дискографії гурту, яка була випущена саме на Napalm Records. Також нагадуємо, що третім українським гуртом, який підписав контракт з Napalm Records, стали етно-металісти Motanka. Такими темпами уся важка сцена України переїде до Європи.

Номінанти:

  • Співачка Анастасія Приходько та невдала інтеграція у політику

 

Хайп року
KAZKA
Без. Зайвих. Слів.

Рекламна інтеграція року

ДахаБраха

Девід Бекхем запустив власний бренд чоловічої косметики під назвою House 99. І в його рекламному ролику зазвучала пісня гурту ДахаБраха «Шо з-под дуба». Так об’єдналися дві живі легенди — футбольна та музична. Команді Бекхема знадобилося півроку, щоб владнати усі права на користування піснею. Сподіваємось, що українська етніка додасть унікальних ароматів та властивостей бекхемівській продукції. Музика гарна і ролик стильний.

Номінанти:

  • MONATIK як бренд-амбасадор Coca-Cola Ukraine
  • Пісня гурту Tik Tu у ролику колекції британського незалежного дому моди Wolf & Badger

Тріумф року

Оля Полякова та Палац Спорту

Оля Полякова майже 20 років йшла до всеукраїнської слави, однак саме 2018-й рік став переломним. Співачка випустила альбом «Королева Ночі» і зібрала повний Палац Спорту. Також не можна не згадати про сірого кардинала Михайла Ясинського (Secret Service) та його продюсерські здібності. Далі тільки штурм «Олімпійського», назад шляху немає.

Номінанти:

  • БЕZ ОБМЕЖЕНЬ
  • THE HARDKISS

Найвсратіше слово року

«Всратий»

Яскраве слово «всратість» і його похідні викликали неоднозначну реакцію читачів нашого журналу, який запустився цього року. Ми вирішили це слово пояснити. «Всратий» — це щось навіжене, але дуже привабливе. Річ, яку ви не розумієте і навряд чи колись зрозумієте, однак воно вам подобається і манить. Побачивши один раз щось подібне, ви це не зможете забути. Яскраві приклади з музики — Death Grips. Або ж з української — alyona alyona. «Всратість» — це не синонім трешу, це ознака як зі знаком «плюс», так і «мінус».

Номінанти:
Відсутні. Цьому слову немає конкуренції.

Уже чекаємо на пісні, альбоми, інфоприводи, хайпи та меми, які підготував для нас 2019-й.